Forbidden Fruit: Rainbow Child 2019 fra Æblerov

I skrivende stund er vi i gang med en ægte revolution. Ikke en væbnet en af slagsen – vi er mere ovre i den mere smagfulde ende af spektret – nemlig en ciderrevolution. En del mindre ciderier er poppet op på det danske landkort inden for de seneste 10 år og Æblerov er en af dem.  Æblerov slår sig op på at lave vild cider, vildtgæret på ufiltreret most og uden ekstra tilsat sukker.

En af de cidere vi skal kigge nærmere på her, er Rainbow Child 2019 fra Æblerovs serie Forbidden Fruits. I denne serie forsøger cideriet at krydse den forbudte sti, og finde en hybrid som minder og smager om cider, men også lidt om øl og lidt om vin – og det er jo hele tre ting på en gang.

Forbidden Fruits: Rainbow Child 2019 er altså forsøget på at skabe en hybrid mellem en sur øl og en cider. Det kan virke endnu mere skørt, at regnbuebarnet, er baseret på den i forvejen lidt bastardagtige cider Cox i Pæren, som ikke er ren æblecider, men en krydsning af 30% pærer og 70% røde og rødgrønne æbler. Teknisk set er der nok tale om en økologisk Perry/Cider fusion – der trods navnet er virkelig lækker.

Men Rainbow Child holder altså. Den holder faktisk i sådan en grad, at jeg ikke rigtigt vidste hvor jeg skulle gøre af mig selv, da jeg drak den. På den ene side forventede jeg mig en cider – men den smagte ikke sådan rigtigt cideragtigt. Jeg vidste at den var tørhumlet med Citra-humle, så jeg forventede også lidt ølsmag, men det var der heller ikke rigtigt. Det var sådan lidt en smagshybrid af fryd, som er svært at sætte ord på. Så jeg hældte cideren op i mit glas, betragtede moussen, slyngede cideren let, lukkede øjnene, duftede til den og tog en mundfuld, og så skal jeg da lige love for, at jeg blev taget på en duft- og smagsmæssig rundtur, som jeg aldrig har fået i en cider før.

Først kom den let gærede æbleduft frem som jeg forventede den. Duften blev hurtigt supplerede af små nip af tørrede abrikos, overmoden pære og så Citra’en som pressede sig frem og lå som et blødt tæppe, der fangede de elegante lidt vaniljeagtige noter som kom til sidst i udviklingen. Efter lidt tid begyndte der er fremkomme noter af tørrede urter i glasset.

I munden virkede cideren nærmest som en mousserende vin, med de fineste små bobler, der pressede sig med en let elegance, rundt i munden. Først var der naturligvis den knastørre æblecider med en anelse pærede sødme – men pludselig fornemmede jeg en nuance af sur øl, men ikke så kraftig som i en normal sur øl, men den lå der lidt og underbyggede smagstrukturen i cideren. Det stod krystalklart, at det var Citra som var smagsgiver her. Syreindholdet var ganske højt og det kunne mærkes hvordan der blev trukket spyt fra de respektive kirtler.

Forbidden Fruit: Rainbow Child 2019 er for mig, noget at det ypperste inden for ciderhåndværket som jeg har smagt. Men skal jeg sætte en finger på noget – og det skal jeg jo, så er det udtrykket i selve cideren, som jeg finder lidt forvirrende. Det er muligvis en cider som deler vandende lidt, da den på den eneste side gerne vil forblive en cider, men også gerne vil være en øl.  Enkelte ciderelskere vil måske vrisse lidt ad Æblerov her, fordi den er for ølagtig, mens enkelte ølfans måske kunne synes at den var for lidt ølagtig – og sådan man man jo blive ved. Men det er et flot cider, der smager rigtigt godt.

Rainbow Child: Forbidden Fruit 2019 blev købt direkte hos Æblerov for 100,- (75cl) og drukket i et Lehmann Jamesse Prestige Grand Champagne Glas

Information

Bryggeri: Æblerov
Kategori: Cider
Type: Fransk Cider
Alkohol: 5.8%
By: Svinninge
Humle: Citra
Kilde: 75cl flaske
Drukket:
 22. maj 2020